divendres, 27 de juny del 2025

Al departament de Territori de la Generalitat no li agrada la geografia

 



Després de més de quaranta anys a l’administració pública, tinc l’hàbit de tafanejar cada dia el diari oficial. M’agrada estar al corrent d’aquestes coses. Al DOGC d’avui he pogut veure que a la Generalitat -si mes no a la d’ara- no li agradem els geògrafs.

Es publiquen avui un acord de govern i una resolució que ens afecten. El primer és la creació del programa temporal per establir les bases metodològiques i organitzatives per a l'elaboració del Pla territorial general de Catalunya (el podeu veure AQUÍ). 

Estic absolutament d’acord amb el fons. El Pla territorial general té ja trenta anys, i, com en tantes ocasions, s’ha incomplert la llei d’aprovació (Llei 1/1995, de 16 de març, per la qual s'aprova el Pla territorial general de Catalunya) que preveia que el Pla s’havia de revisar cada deu anys, i que cada dos anys s’havia de fer una memòria “que valori el compliment de les directrius del Pla territorial general, la qual, un cop aprovada per la Comissió de Coordinació de la Política Territorial, ha d'ésser presentada al Parlament, perquè hi segueixi la tramitació que aquest determini” (article 9 de la Llei citada). Una memòria que, en aquests anys, i que jo sàpiga, només s’ha fet dos cops (si n’hi ha més, i se m’ha escapat, agrairé la correcció, i que em diguin on es poden consultar).

Per tant, absolutament d’acord amb encarar la revisió del planejament territorial, no nomes del PTG, també del planejament territorial parcial (els PTP -llevat del nonat PTP del Penedès- tenen entre deu i quinze anys, ja toca) i del planejament territorial sectorial.

També d’acord amb l’objectiu de repensar les bases metodològiques del conjunt del planejament territorial, en el que hauria de ser una renovació a fons de l’obsoleta llei de política territorial, que és del 1983. Això era una de les previsions de la nonada llei de Territori. A veure què passa, però mentre, està bé que, en un termini de tres anys, es faci balanç de trenta anys de planejament territorial, es revisin les eines i les bases, i es faci una proposta raonada del que s’ha de fer. Això és el que preveu el programa creat: “establir les bases metodològiques i organitzatives amb caràcter previ a l'inici dels treballs per a l'elaboració del Pla mitjançant la realització d'estudis previs, l'anàlisi del context actual de la societat catalana, la definició del marc conceptual i objectius, la diagnosi territorial, l'estratègia a seguir i la configuració, si es considera escaient, d'un futur equip tècnic amb caràcter previ a l'elaboració del Pla”.

Per a fer-ho, es preveu la incorporació d’un titulat superior... arquitecte. Només arquitecte, no hi ha possibilitat de triar entre diverses titulacions.

Jo no soc amic de corporativismes, i conec professionals de l’arquitectura molt capacitats per aquesta feina, però també molts -diria que més- professionals de la geografia. El planejament territorial no és un pla urbanístic mes gran; és tota una altra cosa, i l’expertesa de la geografia en la interpretació territorial és molt més indicada per aquesta feina d’anàlisi i de proposta que es reclama. Em permeto recordar que l’impuls definitiu al planejament territorial parcial es va donar quan un geògraf, Oriol Nel·lo, era el secretari general de Territori. I són nombrosíssimes les aportacions de la geografia en el camp del planejament territorial.

Però, si no vols caldo, dues tasses. Al mateix DOGC publica una resolució per a cobrir un lloc de treball a la direcció general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica (la podeu veure AQUÍ) per a cobrir un lloc de responsable d'informació geogràfica i socioeconòmica.

Les funcions encomanades a aquest lloc de treball són:

- Identificar, analitzar i decidir solucions relacionades amb el camp de la cartografia i la informació geogràfica de la Direcció General d'Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura (DGOTUA).

- Representar la DGOTUA en les comissions i els grups de treball externs, relacionats amb la cartografia i la informació geogràfica.

- Elaborar informes i assessorar sobre la informació geogràfica i els productes cartogràfics que puguin ser útils per al millor desenvolupament dels projectes de la DGOTUA i proposar la formació adient si s'escau.

- Assessorar i donar suport tècnic a la Secretaria de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana amb la cartografia i la informació geogràfica, i contrastar que la documentació lliurada s'ajusti a les especificacions tècniques fixades en els encàrrecs, els convenis o els contractes.

- Programar, planificar i participar en jornades tècniques i seminaris per fomentar la formació en el camp de la informació geogràfica, la cartografia i els Sistemes d'Informació Geogràfica (SIG), dins i fora del Departament.

- Recercar i analitzar les dades oficials de tipus socioeconòmiques, geogràfiques, demogràfiques, d'habitatge i urbanístiques, per treballar els aspectes socioeconòmics dels documents que s'elaborin a la DGOTUA.

- Redactar, revisar i assessorar els continguts de les memòries socials o els plans locals de l'habitatge, entre d'altres, dels instruments de planejament que s'elaboren o es coordinen des de la DGOTUA.

- Proposar, supervisar i fer el seguiment, amb altres organismes, d'estudis de riscos geològics i d'inundabilitat per al planejament territorial i urbanístic, i elaborar propostes per minimitzar el risc.

I, per a fer-ho, entre d’altres coses:

1. Recopila tot tipus de dades geocartogràfiques, socioeconòmiques i d'habitatge pròpies i d'altres organismes, i manté les bases de dades corresponents.

2. Estudia i analitza normativa, estudis, plans, projectes i programes amb incidència amb temes cartogràfics, demogràfics i d'habitatge.

4. Participa com a representant del Departament a la Comissió de Toponímia i grups de treball externs de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i informa dels avenços d'aquests.

5. Recerca i localitza la cartografia actualitzada en altres organismes, abans de fer encàrrecs concrets, per evitar duplicitats.

6. Actualitza els seus coneixements en matèria de SIG i fa un seguiment i una recerca de noves eines i productes. Així mateix, n'informa dels canvis i les innovacions a altres unitats interessades de la DGOTUA .

7. Estudia la implementació en la redacció dels instruments de planejament d'eines SIG per tal d'innovar, simplificar i fer més eficient tant la seva redacció com la seva posterior aplicació i seguiment.

8. Manté i actualitza el directori d'arxius d'informació geogràfica i de cartografia del Departament i les bases de dades corresponents.

9. Participa tècnicament en l'elaboració de la cartografia tant analítica com propositiva requerida per al planejament urbanístic.

10. Assessora i revisa les especificacions tècniques de les comandes de cartografia que hagi sol·licitat la DGOTUA.

11. Assessora i fa les anàlisis valoratives de documents externs relacionats amb temes geocartogràfics que formen part dels treballs del planejament urbanístic de la DGOTUA.

12. Revisa i informa sobre les parts tècniques dels encàrrecs, els contractes o els convenis que en matèria d'informació geogràfica i cartogràfica se signen a la DGOTUA.

13. Fa el seguiment tècnic i administratiu de la cartografia i la taquimetria encomanada a l'ICGC o altres organismes cartogràfics per a la DGOTUA.

17. Participa en xerrades de divulgació en matèria cartogràfica i d'elaboració de memòries socials.

18. Recerca i analitza tot tipus de dades geocartogràfiques, socioeconòmiques i d'habitatge en organismes oficials (IDESCAT, ICGC, ACA, i diputacions) i duu a terme projeccions poblacionals.

19. Redacta els continguts en matèria geogràfica i socioeconòmica, inclosa la salut per a les persones i la perspectiva de gènere que s'incorporen als diferents documents de planejament territorial i urbanístic que realitza la DGOTUA.

20. Revisa i assessora sobre els continguts de les memòries socials, els plans de l'habitatge o les memòries ambientals, entre d'altres, que s'inclouen en els diferents documents del planejament urbanístic que elabora o supervisa la DGOTUA.

21. Dona suport als processos participatius necessaris previs i durant la tramitació dels instruments impulsats al Servei.

22. Realitza sortides de camp per tal d'entrevistar-se amb els equips dels Serveis Socials municipals per poder analitzar millor les problemàtiques que hi pugui haver en matèria d'habitatge social.

23. Coordina i fa el seguiment de peticions i lliuraments dels estudis de riscos geològics i d'inundabilitat que hagi dut a terme l'ICGC com a suport al planejament general urbanístic que porten a terme les unitats de la DGOTUA i els ens locals.

24. Analitza, elabora i fa el seguiment de documents de criteris per tal d'avaluar els riscos naturals (d'inundabilitat, geològics, etc.) i millorar la incorporació d'aquests aspectes en el planejament territorial i urbanístic, col·laborant amb l'ICGC, l'ACA, Protecció Civil i altres administracions relacionades.

He estat uns quants anys membre de la Junta del Col·legi de Geògrafs, i he participat en unes quantes sessions de divulgació sobre les capacitats professionals de la geografia. També he estat docent de planejament territorial i urbanístic al departament de Geografia de la URV, i allí he tingut ocasió de participar en el disseny del pla d’estudis del grau de geografia, ordenació del territori, i sostenibilitat. Totes aquestes funcions i tasques són les pròpies de la geografia, i no parcialment o tangencialment, sinó de ple. Al departament ens preocupàvem que l’alumnat sortís preparat precisament en aquestes matèries i capacitat per a fer tot això que demanen. M’atreviria a dir que molt més que en qualsevol altra titulació.

Doncs bé, requisits per a ocupar aquest lloc de treball: Cos de titulació superior, arquitectura.

La Generalitat té un cos de titulats superiors en geografia, precisament per a fer aquestes tasques. En conec alguns, i els tinc plena confiança. Hi ha professionals de la geografia en molts departaments. Però, pel que sembla, al departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, no  confien en nosaltres. Espero que el Col·legi de Geògrafs els digui alguna cosa, ni que sigui per fer-los pujar els colors a la cara. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada