dimarts, 21 de maig del 2013

He trobat el meu rebesavi?


Dissabte passat, a la sortida de camp d'un congrés sobre territori, vaig treure el nas -no se'n pot dit visitar- el   Museu Industrial del Ter. En vaig veure molt poc, però prou per a recomanar-lo i per a tornar-hi amb temps. Una de les sales és dedicada a les persones afectades pel procés d'industrialització, als obrers de les fàbriques i primers sindicalistes, als artesans tèxtils empobrits... i allí vaig trobar -o no- el meu rebesavi. Jaume Baulenas, un artesà tèxtil caigut a la misèria per la competència de les fàbriques modernes. Baulenas era el segon cognom de la meva mare, i m'havia explicat que un dels avantpassats, tots de la plana de Vic, era pobríssim, un captaire. Tot els altres venien de pagès, amb casa pairal -Can Roca de les Garses, o el Mas Camps- de manera que no és probable que aquest pobre en fos.

Pot ser el meu rebesavi? Hi hauria una possibilitat, que miraré d'esbrinar. Les probabilitats són escasses, el cognom Baulenas és força corrent a Osona, però no per això deixaré d'intentar saber alguna cosa, amb l'ajuda del Carles Garcia, del Museu, que s'hi va interessar molt, per a completar la informació que tenen.

Al setembre, en un altre congrés -em deu provar, això dels congressos- vaig trobar l'Anna Cabré, mestra demògrafa, que va presentar una ponència sobre el registre de matrimonis de l'arquebisbat de Barcelona i de la investigació que n'estan fent, absolutament fascinant. Com que els altres avis venien, en part de Barcelona, es va oferir a buscar-los i a donar-me la informació que en trobessin.

Suposo que el fet de no haver conegut els avis, tenir una família una mica complicada, i del trasllat a Tarragona, ara fa quaranta-.cinc anys, de no tenir “la casa dels avis” ni gairebé conservar res antic fa que m'agradi reconstruir la història, intentar trobar unes mínimes arrels que expliquin orígens, si pot ser amb noms i cognoms, i cares.

I això de tenir un rebesavi captaire -sigui o no en Jaume Baulenas-... el més important és que, un parell de generacions després, es guanyaven bé la vida, treballant molt. Això és el que compta.



6 comentaris:

  1. Hola,
    jo sóc filla de Can Roca de les garses, una petita propietat al terme del Brull, tocant a Sant Miquel de Balenyà. El meu avi es deia Florenci Baulenas, i el meu besavi, Joan. Pot ser que aquest teu avantpassat fos de la nostra família?
    Quan vagi al museu del Ter em miraré aquesta fitxa.
    Montserrat Llorens Baulenas

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Em semblava que ja havia respost, i veig que no surt publicat. Hi torno. Som parents. De lluny, però parents. O parents, però de lluny. Com vulguis. El teu avi Florenci Baulenas Rifà era cosí germà de Rosa Baulenas Sallent, la meva àvia. Tots dos néts de Pere Baulenas i de Teresa Sallent, el que jo em pensava que era fill del Jaume Baulenas del museu, però no. Recordo que la meva mare parlava de trobades de cosins -tots es deien cosins, per abreujar- i que hi havia un tal Florenci, que devia ser el teu avi.

      Elimina
  2. Hola! Doncs sí que som alguna cosa! A veure, el teu avi Florenci Baulenas Rifà, fill de Joan Baulenas i Carme Rifà, era cosí germà de Rosa Baulenas Sallent, que era la meva àvia!. De fet, recordo que la meva mare havia fet algunes trobades de cosins -en deien cosins per abreujar- i parlava d'un "cosí" Florenci.

    Per cert, el Jaume Baulenas del museu no és el rerebesavi, però potser un germà seu sí que ho era, vés a saber!

    ResponElimina
  3. Hola una altra vegada!
    Així doncs, som parents. Hi ha una cosa que no em quadra: el meu besavi es deia Joan Baulenas Sallent, per tant, sembla que eren germans. Per tant havia de ser tia del meu avi. Ho dic bé?
    En Pere Baulenas i la Teresa Sallent són els pares del meu besavi i de la teva àvia, oi?
    Ja em diràs com ho veus.

    ResponElimina
  4. Tens tota la raó, he confós les generacions...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una pregunta: On vivia la teva àvia? Jo vaig conèixer el meu besavi, que es deia Joan i un germà seu que es deia Mariano i vivia a Tona. També tenien un germà que vivia a París. Sé que aquest va marxar a l'aventura i es va casar amb una francesa i em sembla que no tenien fills. Encara hi ha vives dues germanes de l'avi (la Conxita que viu a Mataró, i la Teresina, que viu a Torelló), o sigui, nebodes de la teva àvia. Demà li preguntaré a la meva mare si recorda la tia-àvia Rosa.
      A veure si podem fer l'arbre geneològic. Salutacions
      Montse Llorens Baulenas

      Elimina