dijous, 14 d’abril de 2016

Converses de Salou, Converses del Camp de Tarragona

El passat dilluns la Fundació Mútua Catalana va organitzar un acte -Converses al Camp de Tarragona- centrat en l'existència o no de l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona. Com que aquest és un tema d'estudi que m'interessa molt, i els ponents eren solvents, -i alguns coneguts meus- hi vaig assistir. 

Però ara no volia parlar del debat metropolità -tot arribarà- sinó d'una prèvia a l'acte, que va ser un homenatge als participants -supervivents, ai las!- de les Converses a Salou, una mena de debat obert sobre el Camp de Tarragona, en clau fonamentalment econòmica i social -un eufemisme de política- a mitjans dels anys seixanta.

Jo desconeixia que havien existit aquestes converses, la veritat, van ser tot un descobriment. Si teniu ocasió de pescar un exemplar de l'opuscle “Converses de Salou (1964-1970)” editat per la mateixa Fundació, i a càrrec de Josep Fàbregas i de Francesc Roig, veureu l'ambició i l'interès d'aquestes converses.

I em perdonareu la vanitat de l'autocita, però mentre escoltava en Josep Fàbregas, o en Ramon Gomis -el més jove dels conversadors de l'època allí present- vaig recordar un article que havia publicat al Punt de desembre de 2005. Aleshores feia poc que s'havia fet la segona edició del debat Costa Brava, i, amb motiu de l'inici dels treballs del Pla territorial del Camp de Tarragona, jo escrivia:

“Fa uns mesos, va tenir lloc la segona edició del Debat Costa Brava, on la societat civil gironina va reflexionar àmpliament sobre el territori. Aquí encara ens falta fer la primera edició del Costa Daurada o Camp de Tarragona, o com li vulguem dir. No és aquest un bon moment per començar-hi a pensar?”


Ja ho veieu, aquesta primera edició, més o menys, ja havia començat a existir fa gairebé cinquanta anys. No cal dir que celebro que s'hagi reprès d'alguna manera, i voldria que no quedés en un acte més o menys lluït i anual, sinó que això d'ara fos la llavor d'un debat més intens, més extens, i amb més interès i participació per a saber què som i què volem ser en aquest tros de món que anomenem Camp de Tarragona.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada