dilluns, 5 de març del 2018

Gràcies Joan Tardà


Joan Tardà, amb un article publicat al Periòdico –la tria del diari no és innocent- ha revolucionat avui el panorama polític català, que no és que fos gaire tranquil. I, si no fos que la metàfora del nen que diu que l’emperador va nu està més que gastada, seria força aplicable. Que hi hagi soroll –malauradament, més soroll que res- vol dir que ha tocat una fibra sensible, i això diu molt a favor seu. Els polítics -expressió que no m’agrada gens, però que ara és inevitable- han d’assumir papers incòmodes, ens han de dir el que no volem sentir, ens han de posar davant de dilemes i d’alternatives incòmodes, i ens han de fer reflexionar-hi. Som-hi doncs, i gràcies Joan per aquest crit d’atenció  

No hauria de ser cap sorpresa, per als possibles lectors d’aquest blog –que algun n’hi deu haver, espero- que jo estigui molt d’acord amb el que diu Joan Tardà. De fet, alguna cosa ja anava per aquí en aquest apunt aquí

“Obrir vies de diàleg franc (el municipalisme pot ser un bon laboratori) amb el socialisme català del PSC”. Això diu l’article. Això i només això sobre el PSC. No diu passar-se amb armes i bagatges al PSOE, no diu que el PSC tingui raó quan abona el 155, no diu que en aquest diàleg es comenci, per part d’ERC, renunciant a la independència. De manera que els hooligans que s’han dedicat a destrossar en Joan Tardà per les xarxes –i a veure si deixem de sobredimensionar les xarxes- que frenin una mica i, uns quants, que comencin per llegir-se l’article, que no estic segur que tothom que brama ho hagi fet.

En les reaccions vistes hi ha una part de tacticisme, propi del moment i dels nervis de la situació –la manca d’acord de la majoria independentista al Parlament- però hi ha, també, un dels problemes de fons del catalanisme polític, com és la diferent naturalesa de la concepció nacional: des de l’essencialisme de bona part de l’antiga CDC i companys –no exclusivament de CDC, no de tota la CDC (o el nom que sigui, ja ens entenem)- a la consideració de la nació com a construcció social, més pròpia de la banda esquerra del catalanisme polític. I això no és nou, i sinó, que  ho preguntin a Prat de la Riba, a Valentí Almirall, a Rovira i Virgili, i a tants d’altres. Llegir els clàssics no fa mal.

Hi ha hagut -hi ha- una tendència molt marcada d’una part de la dreta catalana –sovint més dreta que catalana- d’autoassignar-se el paper de donar patents de catalanitat. Quan Enric Juliana parla del gen convergent –que, per ell, es aquesta pulsió de poder- hi hauria d’incloure l’habilitat, especialment mediàtica, de definir el marc nacional a la seva conveniència, i fer que qui surti d’aquest marc és una mena de traïdor a la pàtria o similar. I com sovint –amb l’inestimable ajut del PSC, i especialment del PSOE, tot s’ha de dir- ha aconseguit igualar socialisme i anticatalanisme, la qual cosa li ha permès assegurar-se la definició del terreny de joc i controlar-ho tot. En vaig parlar, ja fa temps, aquí i si bé ara hi ha unes altres circumstàncies, i el PSC ha fet un gir anacional pronunciat, mantinc l’essència del que deia. 

Continuo creient que hi ha una part substancial d’electorat –no d’aparell, no tant de militància, sí d’electorat- socialista amb qui hi ha moltes coses a fer plegats, i molt especialment al món local. No tot el món local són impresentables tipus Bustos o similars, o porucs presoners del PP –còmodament presoners, tot s’ha de dir- com Ballesteros a Tarragona. Hi ha dotzenes i dotzenes de regidors honestos, treballadors, profundament arrelats a la societat, i amb la complicitat i l’acord per a fer polítiques de progrés. De la mateixa manera que sabem distingir –si més no, jo ho faig- entre la CDC dels negocis i del pacte amb el PP –que no fa tant de temps, eh?- i molta gent, sobretot al món local, de la qual es podria dir gairebé el mateix que he dit del món socialista.

Hem de ser més, molts més. Qui no hi és ara és perquè se situa en un altre lloc. Per a guanyar-lo, l’hem de seduir i convèncer, i això comença per parlar-hi i respectar-lo, no per negar-li el pa i la sal i per insultar-lo.

(foto extreta de www.esquerra.cat, que espero que no tindrà problemes de drets d'autor)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada