dimarts, 18 de febrer del 2025

Sobre el planejament urbanístic urbanístic, a partir d'un article de Manel Larrosa

 




Ahir, l’arquitecte Manel Larrosa va publicar un article a l’Ara ( AQUÍ, però no sé si d’accés lliure) sobre la mena de planejament que s’està fent ara, i com s’ha oblidat la gestió posterior d’aquest planejament. Hi diu:

“La desarticulació de l’urbanisme ha portat al sobredimensionament del planejament i a la deixadesa en gestió i institucions, fins al punt de la retòrica i l’immobilisme. Hi ha tota una classe professional que cada dia té cura de centrar l’urbanisme en l’exclusiva feina de planificació, que passa d’eina a finalitat.”

No puc estar-hi més d’acord. Més d’enllà de qüestions sobre el Pla general metropolità o el paper de l’AMB, que m’agradaria  matisar o comentar, em sembla absolutament cert que el planejament urbanístic ha passat de ser una eina per a fer coses, a ser una mena de justificació d’aquestes mateixes coses. N’he parlat molts cops en relació al PDU del Centre recreatiu i turístic -allò de Hard Rock Cafè- en què el nou pla acaba sent el revestiment tècnic i jurídic d’una decisió presa al marge del planejament, i, per tant, la negació del propòsit endreçador i ordenador del planejament.

La reflexió de Manel Larrosa em permet explicar un mini debat a la Comissió de Territori de Catalunya, aquell òrgan que la llei diu que “té el caràcter d'òrgan consultiu i interpretatiu superior en aquestes matèries (política territorial i urbanisme)”. Això de superior deu venir del fet que ens reunim a la setena planta, però no he tingut mai la sensació que el que s’hi debat vagi més enllà.

El fet és que el desembre del 2023 la Comissió es va donar per assabentada de l’aprovació de l’Avanç del Pla territorial parcial del Penedès. Jo vaig fer l’observació que l’acord de formulació del Pla -és a dir, l’ordre “que es faci”- el va prendre la mateixa Comissió el 2014, i que un pla que triga deu anys a fer el primer pas -l’avanç, per ara, no pas el pla- demostra que hi ha alguna cosa que no va. Per a situar-nos, vaig dir, deu anys són els que calen per a una revisió del Pla territorial general de Catalunya (que no s’ha fet mai, i això que data del 1995!). El que s’hagués fet el 2015 o el 2016, si es va fer res, ja ha quedat desfasat. A la vegada, em sembla que això passa perquè demanem massa coses, als plans (no només als territorials, també als urbanístics). N’esperem tantes solucions, que els desbordem. Vaig usar la imatge d’un conte de Jorge Luís Borges, en el qual uns cartògrafs volien fer el mapa més exacte, mes precís, mes detallat, del món, i van arribar a la conclusió que això implicava fer-lo a escala 1:1. És clar, un mapa impossible. La perfecció no existeix, i menys si perdem de vista la dimensió temporal -de fet, històrica, però no vull que algú ho prengui per la via grandiloqüent- del planejament: que es fa en un moment determinat, i per a un termini limitat, però no per a generar una mena de perfecció. I que més val fer plans més simples, més ajustats al moment i a un mig termini raonable, i que puguem ajustar quan calgui (sense desnaturalitzar-los, és clar). 

Com és habitual, aquesta reflexió no surt a l’Acta de la Comissió, i no tinc cap dubte que no va tenir cap mena de recorregut per part de l’staff de la direcció general d’urbanisme allí present (el conseller o consellera no sol ser-hi). Vaja, que va ser com portar la llengua a passeig.

En una altra sessió es va donar compte dels treballs d’un grup sobre planejament territorial. Lamentablement no hi vaig poder ser, i no vaig tenir l’oportunitat de fer una observació que també em sembla necessària: no fem mai l’exercici d’avaluació dels plans. Els plans es fan per a solucionar problemes i per a fer realitat un projecte de ciutat. Això, evidentment, està subjecte a imprevistos -la crisi, la pandèmia, el que sigui- que poden obligar a rectificacions, a ajustos... Però, per això, ens cal tornar al pla i contrastar-ne els objectius i la realitat, un pas imprescindible per a fer que el pla sigui útil i no un element autònom, fora d’aquest món. En aquest sentit -això sí que ho vaig a la sessió sobre el Pla del Penedès- la llei que aprova el Pla territorial general, que és del 1995, estableix que cada dos anys es farà una memòria de seguiment, una previsió que em sembla molt encertada. Doncs bé, en prop de trenta anys, només se n’han fetes dues. Si no sabem com funciona -o com no- el que fem, difícilment podrem avaluar-ho i fer les rectificacions o ajustos necessaris.

Al seu article, Manel Larrosa posa l’exemple del PGM, i diu:

“El PGM del 76 no va ser una imatge sinó un tauler d’escacs obert a múltiples partides possibles i imprevisibles, entre elles l’olímpica. Es va desenvolupar a cop de modificacions de pla i amb voluntat transcendent, justament el que ara la idealització del planejament vol bloquejar.”

Jo hi afegiria que el PGM estava -està- molt ben fet, i la prova és que encara és útil i reconeixible gairebé cinquanta anys després. Malgrat -o potser gràcies a- les múltiples modificacions. També perquè marcava unes regles clares (si es vol aplicar-les, és clar) i amb objectius clars. Els plans d’ara, però, acaben plens d’ambigüitats, de remissió a més plans i instruments (vegeu el Pla territorial metropolità de Barcelona, que preveu la formulació de dotzenes de plans... pràcticament tots per fer, quinze anys després) i d’objectius teòrics, però sense claredat en les eines i passes per assolir-los, com si amb el simple enunciat del que vols n’hi hagués prou. Això s’agreuja amb la naturalesa dels plans, que és força eficient per a prohibir, per a impedir, per al que no vols, però gaire -o gens- per al que vols. Quan es classifica un sòl com a no urbanitzable, quan es prohibeix un ús determinat, quan es regula una alçada màxima, això està molt clar, i només cal una bona disciplina per vigilar que es compleixi. Però el pla ha de tenir més ambició, i ens ha de dir què és allò que volem per a la ciutat: l’obtenció d’un equipament o d’un espai lliure, d’habitatge protegit, o d’una determinada infraestructura, la transformació d’un barri, el creixement de la ciutat en una direcció i amb un contingut determinats... el que sigui. Per aquestes coses, el pla és condició necessària, però no condició suficient, però no tenim -o no usem- instruments per a fer-ne el seguiment, corregir els trets, i, encara menys, per a impulsar-ne l’execució, el que Larrosa anomena la gestió del Pla. Clar, això comporta que, quan es fa el pla, quan es preveu, es projecta o es demana el que sigui, se n’avaluï la factibilitat: ha de ser possible, i això en tots els sentits: físicament, ambientalment, econòmicament... El pla és llei, i no es poden demanar o plantejar impossibles, per molt bé que quedin sobre el paper, que ho aguanta tot. Fer cartes al reis és molt fàcil, però és la millor manera de fer un pla inútil.

Les culpes, d’això? Molt repartides: des de la capacitat d’exigència de la mateixa societat, passant per la formació dels professionals que han d’elaborar els plans, i acabant per aquesta mateixa exigència dels responsables -polítics i no polítics- de fer les coses. Mentre això no canviï, podem anar dibuixant ponts sobre el Francoli sense saber qui els pagarà, o barris sencers d’habitatge protegit sense saber com se n’obtindrà el sòl, i més coses. Fum. 

imatge: el venerable i resistent Pla general metropolità de 1976



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada