dijous, 9 de febrer del 2023

Barcelona - Tel Aviv, i la ximpleria de l'alcaldessa

 

L’Ajuntament de Barcelona (pel que sembla, per decret d’alcaldia) ha decidit trencar relacions amb Tel Aviv, amb qui estava agermanada. Diu Ada Colau que per petició d’un centenar d’entitats, i per la tradició solidària de Barcelona.

Em sembla una decisió estúpida. No per una militància sionista acrítica, com de vegades veiem pels diaris. És estúpida perquè confon país i govern. A mi em sembla molt criticable la política que segueix el govern israelià -i que és àmpliament aprovada per la ciutadania israeliana, pel que es veu- envers la comunitat palestina. I soc solidari amb la gent palestina, que crec que estan essent maltractats, però soc molt menys -per no dir gens- solidari amb Hezbollah -perquè estic en contra de la violència- o amb l’OLP, en la mesura que governa l’Autoritat Palestina, que és un niu de corrupció.

Però distingeixo molt bé entre uns i altres. Defenso -i ho faig- l’existència de l’estat d’Israel, i la conveniència, la necessitat, d’un estat palestí, que forçosament hauran de conviure (i, per tant, el millor és que ho facin pacíficament) i això al marge dels governs que ara tinguin. Les relacions que es trenquen -que també caldria saber quines són, més enllà del protocol; i veuríem el grau de teatre i propaganda de la decisió de l’alcaldessa de Barcelona- ho són amb la ciutat de Tel Aviv. Vol dir això que fa responsable l’Ajuntament de Tel Aviv de la política d’assetjament envers la població palestina?. Podem fer responsables els palestins del que fa Hezbollah? O potser caldria deixar d'utilitzar els palestins -igui com a objectius, sigui com a víctimes- de les maniobres polítiques d'uns i altres?. 

Fem algunes analogies. Imaginem que Tel Aviv hagués trencat relacions amb Barcelona en protesta d’alguna política del govern espanyol (del PP o del més progressista de la història, això és igual). Els esgarips municipals (amb raó) haguessin estat considerables.

O un altre: Barcelona està agermanada amb Sant Petersburg. Hi trencarà relacions en protesta amb el que està fent l’estat rus a Ucraïna? O és que hi ha atacs i morts de primera i de segona, i agermanaments de primera i de segona?.

El que és més llastimós és que aquesta propaganda ridícula d’Ada Colau té crèdit en una part important de la societat, en molts casos legítimament indignada contra bombardejos i atacs de l’estat d’Israel contra la població palestina. Jo també, però no indignat contra “Israel” en bloc, on també hi ha gent -poca, amb problemes per a expressar-se- que no dona suport a aquests atacs. També és llastimós, això que ha fet Ada Colau, perquè això dona combustible a reaccions histèriques, com ara l’acusació d’antisemites als qui critiquem determinades accions d’Israel.

No som -almenys jo- antisemites, al contrari. I com que no en soc, no en vull avalar tonteries com aquesta d’Ada Colau.

(imatge; el logo de la ciutat de Tel Aviv, que és amb realment Barcelona ha trencat relacions)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada