divendres, 20 de desembre del 2013

Caspa, molta caspa

El Diari de Tarragona continua la seva llarga campanya antibarcelonina –i entenguem Barcelona com el Madrid-concepte, no com la ciutat- que, en el fons, és anticatalana, basada en la tesi “Barcelona –el govern català- maltracta Tarragona” (i aquí sol fer-se una hàbil confusió entre ciutat i província, que això darrer , la província espanyola, és el que compta).
El darrer episodi, per ara, ha estat una comparació de les grans subvencions culturals de la Generalita, dels anys 2012 i principis del 2013. Al primer paràgraf –l’únic que compta, com ens va ensenyar Billy Wilder a Front Page- ja s’hi afirma: “Brillan por su ausencia (a Tarragona) grandes apuestas culturales que cuenten con ayudas de la administración autonómica equiparables a las que reciben los grandes festivales de cine o artes escénicas de referencia en el país”. I quins són aquests festivals? Doncs per exemple, segons el reportatge, el Temporada Alta de Girona, la Fira del Teatre al Carrer de Tàrrega, o el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges.
L’article –començant pel titular- traspua la queixa i l’acusació de discriminació. Però no es planteja, en cap cas, si existeixen, a Tarragona, aquests grans festivals de referència, els que cita, o alguns altres com ara  al Música Viva de Vic, o el Cicle de Música Religiosa de Girona. Comencem, doncs, pel principi, i assumim que a la ciutat de Tarragona no hem estat capaços de generar, millorar, ampliar i consolidar cap iniciativa que avui pugui ser un d’aquests grans festivals. Hi ha hagut iniciatives, sí, ben intencionades i segurament algunes més ben dirigides que altres, però no hem construït res prou sòlid. Les iniciatives acaben naufragant per manca d’ambició, per visió provinciana, o per mala gestió, i sovint per tot a la vegada. Ja sé que només és una anècdota i que no es tracta de grans esdeveniments culturals sinó d’espectacle estiuenc, però què podem esperar si els plats forts de l’estiu del 2013 van ser Manolo Escobar –que al cel sigui- Julio Iglesias, i el Duo Dinàmico?. Entre els tres, més de cent vint anys d’escena acumulats. L’any que ve, en Raphael i la Marujita Diaz?
Hi ha, a Tarragona, talent per a fer activitats amb abast nacional? Estic segur que sí. Però necessiten continuïtat i ambició, i criteris nacionals. Jordi Bertran, gestor cultural tarragoní, va ser fitxat per la Fira Mediterrània de Manresa. Tremolo de pensar les reaccions de la crosta tarragonina i del mateix Diari de Tarragona si una Fira semblant, a Tarragona, la dirigís una gironina, per dir alguna cosa.
Clar que, a més, el Diari de Tarragona no s’ha plantejat mai si estan ben repartits els ajuts de l’Estat al Teatro Real i al Liceu (8.7M€ i 6.5M€ respectivament) o al Museu del Prado i al Reina Sofia (11.2M€ i 25.4M€) i al MACBA i al MNAC (1M€ i 2M€). Tot, xifres del 2013. Es veu que aquestes no compten.
Caspa, molta caspa.
(a la imatge, el rètol de la Fira de Mediterrània de Manresa 2013)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada