dilluns, 10 de juny del 2019

JFB: tu t'ho has buscat (en part)


Escric això el cap de setmana del 8 i 9 de juny, quan encara no sabem qui ocuparà l’alcaldia de Tarragona. Passi el que passi dissabte que ve, és evident que és un final d’etapa per a Josep-Fèlix Ballesteros. I, llevat de sorpreses –dissabte i més enllà- em temo que un final d’etapa no gaire lluït.

Abans de continuar, vull deixar clar que conec en JFB de fa molts anys, i hi tinc –em sembla, vaja- una bona relació personal, que pretenc mantenir. Això no m’impedeix ser crític amb el seu exercici de l’alcaldia, però si em fa incompatible amb certes actituds, més esteses darrerament, plenes d’insults i de desqualificacions sense arguments.

Més enllà del fet d’haver quedat en primer lloc –que no és poc- JFB ha perdut. Ha perdut perquè s’ha quedat aïllat, i perquè no ha visibilitzat cap projecte de ciutat, més enllà de durar per a no se sap ben bé què. Sobretot, JFB no ha sabut llegir el moment. I ho veiem pel contrast amb unes altres ciutats, també grans, socialment complexes, amb caire metropolità, on les coses han anat de manera molt diferent: Granollers, Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat...

Què tenen, políticament, en comú? Llargs mandats socialistes, en darrera etapa compartits amb altres forces de la banda esquerra, i una actitud davant del procés que no és a favor, però no és hostil. Les excepcions: Lleida, Terrassa i Tarragona. I què tenen en comú aquestes tres? A Lleida –governada pel PSC des del 1979, amb només 20 mesos de parèntesi d’una coalició absurda- i a Tarragona, que els dos governs socialistes en minoria van mirar cap a la dreta, i van comprar llenguatge, actituds, gestos, hostils amb el procés. A Terrassa, que ha guanyat un ex-alcalde socialista que va dimitir en protesta per l’arrenglerament del PSC amb el 155, però també per a denunciar les pressions del seu partit contra la remunicipalització de l’aigua.

En canvi, els alcaldes de Granollers i de l’Hospitalet no van tenir problemes en criticar el seu propi partit pel 155, o en sortir en defensa de la gent atonyinada l’1 d’octubre. Compareu-ho amb la desaparició en combat de JFB, o amb sortides de to, en aquesta darrera campanya, que semblaven inspirades en els argumentaris de Ciudadanos.

Des de fa uns anys, és evident que Catalunya ha fet un tomb cap al sobiranisme i cap a l’esquerra, i els resultats electorals ho certifiquen. Ja fa molt de temps que penso –i ho escric- que Catalunya és, sociològicament, políticament, civilment- molt més d’esquerres que no ho era institucionalment, pel pes que opcions dretanes tenien en clau nacional. Quan la clau nacional  passa de l’autonomisme al sobiranisme, també ho fa cap a l’esquerra. Llegir el moment és imprescindible en política, i JFB no el va llegir, aquest moment, o ho va fer amb anys de retard i amb unes ulleres gastades.

Aquestes ulleres eren, en part, les del soleturisme més desgastat i superficial (perquè Solé Tura, a Catalanisme i revolució burgesa deia coses molt més treballades del que n’han dit entusiastes i detractors). La lectura del catalanisme –avui, majoritàriament (no exclusivament) sobiranista- com una política oposada a l’esquerra, i una consagració absurda (i molt perniciosa) de la immigració dels seixanta com a categoria permanent, separada de la resta, i que ha de ser “protegida” de l’independentisme, de forma paternalista.

Aquest discurs ja no s’aguanta enlloc, de fa temps, i JFB sembla que no se n’ha assabentat. Acollonit per la pujada de Ciudadanos el 21-D,  en va voler adoptar part del llenguatge i del missatge, per a retenir un vot que fugia del PSC per massa “catalanista”, i va oblidar que la gent prefereix l’original a la còpia –i Ciudadanos reté el seu electorat municipal- i també que el 26-M no es votava en clau nacional, i menys en clau independència, sinó en clau ciutat. I com que va pactar amb la dreta, aquest electorat, allunyat de l’independentisme, però també ferotgement antiPP (i això explica, en part, que Ciudadanos hi fes forat: es podia castigar el PSC sense votar PP) simplement es va quedar a casa, i només cal comparar els vots d’un mes abans. El pacte amb el PP és el que li ha fet perdre les eleccions: les cabres pels seus pecats, porten els genolls pelats.

Però JFB també ha perdut per un govern desdibuixat, sense nord. No m’agrada gaire parlar de models de ciutat, perquè les ciutats, per una banda, ja són fetes, i per l‘altra no s’acaben mai, però sí que és cert que cal una determinada idea de ciutat (De Gaulle deia que, per a ser president de França, calia “une certaine idée de la France”; doncs això). En canvi, aquests quatre anys darrers, si més no, JFB sembla haver anat fent allò de “aquí caic i aquí m’aixeco”, confiat en uns jocs seguint l’estela del 92 barceloní, oblidant que no eren olímpics, no som Barcelona, i ell no és Maragall (vanitat d’autocita del 2016: AQUÍ).

Tampoc vull carregar-li totes les mancances de la ciutat a JFB. Hi ha molts problemes que vénen de la pròpia ciutat, una ciutat sense societat civil, fragmentada en compartiments massa estancs i múltiples (de classe, nacionals, físics) i que mai no ha fet un exercici seriós d’autoconeixement  i de reflexió sobre el futur. Això no s’arregla en quatre anys ni només des de l’Ajuntament, però el govern municipal no hi hauria de ser aliè, i n’hauria de ser un agent important i un catalitzador. JFB va tenir una oportunitat d’or, al 2007, amb unes ganes de canvi a la ciutat, i aquell govern va fer unes quantes coses positives, més en les formes –que també són importants- que en el fons (i també algunes en el fons) però no va saber aprofundir i fer un canvi real, de fons, en la governança de la ciutat, ni generar un objectiu a mig termini engrescador col·lectivament;  s’hi van reproduir maneres de fer similars, i cada cop més: clientelisme, paternalisme, improvisació...

He dit abans que era un final d’etapa deslluït. Ho serà, tant si és alcalde com si no, i em sap greu perquè, per l’estima personal que li tinc, m’hagués agradat un altre final més digne. També, és clar, i encara més, per la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada