dilluns, 4 de novembre del 2019

Raimon Obiols: volar alt, per no mullar-se


He llegit l’entrevista que Jordi Amat fa a Raimon Obiols per al digital elcritic.cat (la podeu veure AQUÍ). Una entrevista interessant, seguint la línia fusteriana del “pus parla català, vejam què diu”, tot i que em sorprèn la tranquil·litat amb què Jordi Amat accepta fer una entrevista per escrit, i perdre la possibilitat de la rèplica o de la repregunta comprometedora per a l’entrevistat. Intueixo que això no passaria si no pertanyessin tots dos a l’univers de la tercera via, que és aquella que divideix el nostre tros de món entre “independentistes” –tots idèntics, tallats pel mateix patró, monolítics, radicals, intransigents- i extremistes de VOX/Ciudadanos, una divisió que li permet reivindicar-se com a centrada, moderada, assenyada, equidistant, i tot això que (auto)caracteritza l’univers de la Vanguardia. En fi, anem a l’entrevista.

A l’hora de presentar-la, Jordi Amat cita un comentari de Montserrat Tura: “Als partits”, em diu Tura, “hi ha d’haver gent que faci de tot. I sobretot cal que hi hagi gent que pensi”.

Hi estic completament d’acord, als partits –a tots- cal que hi hagi gent que pensi, igual que cal que hi hagi gent que faci. I Obiols ha estat, és, d’aquesta mena de gent. Una altra cosa és el cas que se’ls fa, però això seria una altra història. En tot cas, des d’aquest punt de vista, Obiols sempre m’ha semblat un personatge interessant. Capaç d’estar al corrent de les grans línies de pensament a Europa, de grans intuïcions sobre problemes globals, de reflexions teòriques d’abast (de fet, ja en vaig parlar AQUÍ). Lamentablement, amb dificultats per a traduir tot això a propostes més concretes, més del dia a dia, més aplicables encara que no siguin perfectes.

Jordi Amat també fa una referència a les memòries d’Obiols –“El mínim que es pot dir”- que ja he llegit, i sobre les quals vaig parlar en l’enllaç de més amunt. No hi hauria d’afegir gran cosa, pel que fa a l’entrevista: de nou, idees generals i zero autocrítica. Pel que sembla –i Jordi Amat, és clar, no pot replicar res... si és que ho hagués volgut fer- el PSC i Obiols no es van equivocar mai, tot van ser bones intencions, i si alguna cosa va anar malament, va ser culpa de Pujol i de Convergència (per cert, ara ja no és CiU, només C) que eren molt dolents. Home, no fotem. Quaranta anys de política donen per molt, per encerts i errors. I quinze anys de retir daurat al Parlament europeu, i de jubilació d’or també són molt de temps per a reflexionar, recapitular, i reconèixer errors. No és admissible que, al 2019, Raimon Obiols, una persona intel·ligent (comparteixo el criteri d’Amat: pocs polítics amb el seu background cultural) encara vegi el món amb les ulleres antipujolistes dels anys vuitanta. No pot ser que no vegi i admeti la part de responsabilitat del PSC i del PSOE –diferent, desigual, i no necessàriament compartida- en la situació actual. Ni tan sols el cepillado del Guerra!

Quan Obiols diu “la unitat civil de Catalunya, és a dir, el nostre propi futur nacional, exigia que ningú obligués els ciutadans d’aquest país a “triar el color del passaport” s’oblida de dir que això comporta l’obligatorietat d’assumir un color de passaport. I així tot: partir de la premissa que d’independència res de res ja és situar-se en una banda. Potser amb menys estridències –i això és d’agrair- però posar-s’hi del tot, al cap i a la fi. Construir-se un escenari fictici, a còpia de simplificar-lo i caricaturitzar-lo, per a situar-se per sobre del bé i del mal, pot ser útil a curt termini, però és estèril, i denota una actitud d’arrogància.

A Obiols, i a molts d’altres, els podríem aplicar aquella faula que diu que, en la guerra entre mamífers i ocells, els rat-penats no s’acabaven de decidir, i anaven un dia amb els uns i un dia amb els altres, fins que els van descobrir, i des d’aleshores han de volar de nit, avergonyits.

Hi ha equidistàncies que maten.

(fotografia d'Andreu Puig, extreta del Crític, i, al seu torn, de l'ariu del Punt)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada