dimarts, 21 de maig del 2024

Sobre capitalitat, i àrea metropolitana. Qui no té feina...

 


Llegeixo a la premsa que el ple de l’Ajuntament de Tarragona debatrà, avui dimecres 22 de maig, una moció sobre “capitalitat de l’àrea metropolitana”. Els arguments, ja us els podeu imaginar, els de sempre. Suposo que, al debat, sortiran els romans –ara que som en plena Tarraco Viva- i els habituals greuges. Res que no haguem vist unes quantes vegades.

Una manera com una altra de perdre el temps.

Per una banda, perquè, específicament sobre àrea metropolitana, és un debat inútil, i que denota una absoluta ignorància del que és una àrea metropolitana. Ho he dit i escrit molts cops, metropolità és un canvi d’escala; és un espai diferent, amb un funcionament diferent. Aplicar-hi els esquemes de capitalitat –que ja resulten, al meu parer, un pèl anacrònics també en altres instàncies- és no entendre res. És allò d’aquell rrrrrevolucionari que estava en contra de la propietat privada, i volia repartir, perquè “entre el que tinc i el que em toca, quedo ben arregladet”. Les àrees metropolitanes –les d’ara- no funcionen en termes de capital i perifèria, i menys des del punt de vista funcional. Aquella etimologia de “ciutat mare” –metro, polis- que s’estén sobre el territori ja fa temps que ha quedat superada per funcionaments molt més policèntrics i en xarxa. I aquesta és l’essència metropolitana: una nova escala territorial en què, per a determinades dinàmiques, es funciona com un tot. Un tot. No una jerarquia. Es continuen dient moltes ximpleries, sobre àrea metropolitana.

Però, a més, és una pèrdua de temps per reiteració. Per què, a Tarragona, hi ha gent que necessita una i cent vegades reivindicar la “capitalitat”? De què tenen por? De què no estan segurs, i necessiten reafirmar-ho una i una altra vegada?. Ja fa quinze anys –com passa el temps!- i amb motiu del debat sobre la llei de Vegueries, vaig publicar un article sobre això, i no hi hauria de canviar gran cosa (el podeu veure AQUÍ). Hi acabava dient:

“La capitalitat que personalment vull per a Tarragona és la del lideratge del territori per la qualitat del serveis, per l'ambició de futur, i per la capacitat de guanyar complicitat amb el conjunt del territori. I això depèn molt més de nosaltres que de la llei. És, entre altres coses, la diferència entre una concepció democràtica de la capitalitat i una concepció atorgada.”

Aquesta reclamació constant amaga inseguretat i complex d’inferioritat. Quan s’és capital de veritat i s’exerceix –no perquè un text legal ho digui- no hi ha cap necessitat de reafirmar-ho contínuament. Continuar aquest discurs victimista és acabar alimentant, ni que sigui indirectament, el discurs antibarceloní –eufemisme d’anticatalà, en el fons- de les mòmies reaccionàries de sempre.

Qui no té feina, el gat pentina.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada