dimarts, 10 de setembre del 2024

Ultracatalunya. L'extrema dreta a Catalunya, i a veure si no badem

 

L’estiu -i encara més l’estiu jubilat- és temps de lectures. Acabo de llegir “Ultracatalunya” un interessantíssim estudi sobre la ultradreta a Catalunya entre finals dels seixanta i l’any 2006, de Xavier Casals. Important que és un estudi, una recerca, i no un pamflet o una resposta ideològica. Casals no pretén desqualificar la ultradreta -ja es desqualifica sola- ni rebatre-la, sinó explicar-nos què passava en aquest món, en aquells anys, i aquí. I ho fa molt bé, amb molta documentació, moltes entrevistes, molts documents, i una enorme honestedat intel·lectual, quan deixa temes oberts perquè no en té prou informació.

Com he dit, el llibre acaba l’any 2006 -el de la seva edició- i seria urgent una actualització. Han passat moltes coses, aquests divuit anys. L’emergència de l’extrema dreta arreu d’Europa, també a Catalunya, i també d’una extrema dreta independentista, en són les mostres més clares, i necessitem de la ciència de Xavier Casals -o de qui sigui- per a conèixer bé aquesta realitat, saber d’on surt, com funciona, per a poder-la combatre de forma eficient.

(parèntesi: també he descobert -però no llegit tot- el blog de Xavier Casals https://xaviercasals.wordpress.com/ que s’endevina d’interès).

Algunes coses, sobre i/o a partir de la lectura d’Ultracatalunya.

La constatació d’una mena de fet diferencial català també a la ultradreta. En l’evolució d’aquest món -fragmentat, grupuscular, sinuós, canviant- Casals hi veu (i ho argumenta) una diferència entre el que passa a Espanya i el que passa a Catalunya. De manera molt resumida, a Espanya ha primat una visió més nostàlgica del franquisme, i a Catalunya s’han explorat més les vies de modernització de l’extrema dreta (si és que això no és un oxímoron!) seguint la direcció dels populismes europeus, bàsicament francesos i italians.

Passa això mateix, ara? Crec que l’aparició i èxit de VOX ve d’haver fet aquest aggionarmento, però no estic del tot segur que l’hagi fet complet. A VOX coexisteixen el discurs populista europeu, xenòfob, antiimmigració, hostil amb Europa, i també rèmores del franquisme i de l’integrisme catòlic. De vegades, aquestes darreres, més folklòriques que res, però persistents. Les divergències entre els sectors més reaccionaris -tipus Jordi Buxadé- i els més ultraliberals (tipus Milei, per entendre’s) que van dur a la dimissió (o expulsió, ves a saber) d’Ivan Espinosa de los Monteros, potser podrien anar per aquí. A veure si Casals en parla, al seu blog.

L’emergència -ja clara el 2006; molt més ara- del discurs sobre la immigració com a peça central de la ultradreta. Al llibre podem veure com, fracassat l’intent d’un discurs divisiu entre catalans segons el lloc de naixença, d’un discurs anti/pro xarnego -que tots dos són racistes, i n’hauríem de parlar d’aquest racisme “amic”- i  fracassat per una intel·ligència col·lectiva que avui es troba a faltar, a principis d’aquest segle ja s’avançava en un discurs antiimmigració, centrat en la immigració extracomunitària i, especialment, en la magrebina. Recordem que Plataforma per Catalunya va estar en un tris d’arribar al Parlament.

I aquí em sembla que hi ha una de les grans debilitats de l’esquerra avui, en la manera com s’afronta el fet -el fet, sense cap connotació- de la immigració. Hem deixat que la ultradreta -de fet, la dreta en general, perquè la que no és (tan) ultra li segueix el joc- acabi fixant el marc mental i els termes del debat, i, a això, l’esquerra hi oposa discursos benintencionats, sovint tronats, i que de cap manera connecten amb preocupacions dels sectors populars. Que aquestes preocupacions siguin manipulades per la ultradreta no vol dir que no existeixin. Al capdavall, el racisme acaba essent -excepte per a quatre torrats- una conflicte de classe. I del temor de classes populars de tenir competència a les engrunes d’estat del benestar que tenim s’alimenta la ultradreta. Davant d’aquest temor -i encara més si efectivament es retalla aquest estat, sovint a causa dels mateixos que atien aquesta por- el discurs moral no serveix de gaire.

El descrèdit de la política. Unes institucions allunyades, un llenguatge inintel·ligible -el polítiqués, un nou dialecte- i la manca d’idees clares de canvi, que es limiten a una gestió anodina (ho podem veure en la substitució de la ideologia, del perquè es fan les coses, per un discurs sobre la legalitat formal; es veu que si una cosa és legal, ja està bé). Això és via lliure per a discursos incendiaris i demagogs. En tenim una mostra -fins i tot amb un punt d’histrionisme- ara mateix a l’Argentina. Aquesta espècie de mico descerebrat que tenen com a president s’espolsa totes les crítiques explicant les corrupcions i xanxullos del govern anterior, i és cert que hi eren. Això, però no hauria de ser disculpa de les mesures que està prenent -per exemple, eliminar el programa de vacunacions escolars- però li fa servei per vendre que és “diferent”, que és el que va comprar una societat desesperançada i tipa d’una casta corrupta (que continua, per cert). Governar malament és preparar el terreny per a l’extrema dreta a cavall d’un discurs mentider sobre netedat i canvi, i això no és nou.

La conclusió és que no n’hi ha prou amb fer un judici moral contra la ultradreta -encara que també- ni amb solucions teòriques que ja estan gastades. Els ultres han fet el seu aggionarmento, encara que sembli mentida. Quan el farà l’esquerra?.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada