divendres, 13 de setembre del 2024

La fàbrica de bateries a Mont-roig del Camp, i els calendaris impossibles

 


 

Ara fa uns dies teníem coneixement que la fàbrica de bateries -o de components de bateries- que s’ha d’instal·lar a Mont-roig del Camp retarda la data d’inici de les obres, fins al primer trimestre del 2025, i preveu que la fàbrica serà operativa el 2027. Ho podem veure al Diari de Tarragona AQUÍ  o a la Vanguardia AQUÍ

Com que es tracta d’una notícia per agència, a partir del comunicat que deu haver fet la mateixa empresa, o el departament d’Empresa de la Generalitat,  o l’Ajuntament de Mont-roig del Camp, tothom deu dir si fa no fa el mateix.

És curiós que tothom doni per bo aquest “endarreriment d’un any”. És curiós perquè les mateixes fonts, quan es va anunciar aquesta iniciativa -maig del 2022- preveien que la fàbrica seria operativa el 2024. Ho podem veure al Diari de Tarragona,  AQUÍ i a la nota de premsa de l'Ajuntament de Mont-roig del Camp (que devia reproduir la del Govern) AQUÍ

Ho recordo molt bé perquè aquell mateix mes de maig de 2022, i amb motiu d’aquest anunci, vaig escriure:

“L’anunci de la futura fàbrica coreana a Mont-roig del Camp és una bona notícia: una inversió important, de caràcter industrial, presumiblement amb llocs de treball qualificats, i capaç de fer de tractor d’altres indústries. Em sorprèn que no hi hagi sòl ja urbanitzat, en quantitat, forma, posició i condicions per a començar immediatament les obres, però tot podria ser.

Ara, però, que no s’adormin. Les notícies ens parlen d’iniciar les activitats el 2024, i això és a la cantonada. Si no m’he equivocat, el pla parcial encara ha de començar la tramitació (i això suposant que la redacció ja s’hagi començat, que estaria bé). Tramitar un pla parcial industrial com aquest -que, pel que he vist, no presenta excessives complicacions- vol el seu temps. Per posar algun exemple, el pla parcial els Xops, a Granollers, també industrial i amb un àmbit de 55 ha, es va aprovar inicialment el gener de 2020, i definitivament l’octubre de 2021; vint-i-un mesos. El pla parcial del sector 10 Llevant, a Palau-solità i Plegamans, de 25 ha, es va aprovar inicialment el juliol de 2018, i definitivament el juliol de 2021; tres anys, i això que era de l’Incasol, i aquests són «de la casa».  Poca broma amb el temps, doncs.

I després -o, en part, simultàniament- caldrà tramitar i aprovar la reparcel·lació i els projectes d’urbanització, i fer les obres d’urbanització, i fer les obres de la fàbrica. Dos anys i mig per a tot plegat, i suposant iniciar l’activitat a finals del 2024... és molt just. Ja cal que Ajuntament de Mont-roig del Camp i departament de Territori es posin les piles per a fer la seva part.”

Clar,  això ens indica que molts mitjans de comunicació es limiten a reproduir les notes de premsa corporatives que els arriben, directament o a través de les agències, i no comproven o qüestionen o relacionen res, ni tan sols el que els mateixos mitjans han fet abans,

I jo,... doncs em vaig quedar curt. Si jo, que soc un aficionat, ho veia tan clar... com és que ens autoenganyem amb dates impossibles? Després, clar, ve la desconfiança i la queixa envers les administracions -que també té la seva part de raó, eh?- i tot s’agreja. Hauríem de començar a dir les veritats d’entrada (i intentar fer les coses més àgils, també) i no enredar la gent.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada