dijous, 5 de juny del 2014

Cap a l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona?

Aquesta setmana, els alcaldes de Reus i de Tarragona han compartit taula i temps, amb l’objectiu explícit d’acordar qüestions d’interès per a les dues ciutats. Més enllà de la mica de teatralitat –allò de la “comissió bilateral”!- el fet és important, sobretot atesa la història de les relacions entre Reus i Tarragona, massa sovint segrestades i monopolitzades per les faccions més hooligans, en versions locals del tea party (xartreuse party? avellana party?).

És curiós que això es doni ara que els governs són tan diferents. Un alcalde socialista i un alcalde convergent amb suport del PP han estat capaços de fer gestos que no havíem vist abans amb coincidències de carnet (sí que n’hi va haver una, però promoguda per la societat civil; en vaig parlar aquí). Passaria una mica com a la guerra freda, que els únics que podien arribar a acords amb la URSS eren els del partit republicà, perquè si ho haguessin fet els demòcrates, els republicans els haurien destrossat.

Els resultats de la trobada són, per ara, una mica inconcrets, com sol passar, però els vull veure com a prometedors. Només la constatació que hi ha qüestions que s’han d’abordar conjuntament, i que la primera d’aquestes sigui el transport, em sembla una novetat molt saludable, i no puc menys que felicitar ambdós alcaldes i desitjar que la cosa no es quedi en aquestes bones intencions.

He estat un ardent defensor dels plantejaments metropolitans al Camp de Tarragona. Hi he dedicat comunicacions en congressos, el treball de fi de màster de planificació territorial, la direcció de jornades, i espero dedicar-hi la tesi el dia que m’hi posi més seriosament que fins ara. Hi vaig dedicar un grapat d’articles quan escrivia a la Galeria del Punt/Avui (en podeu veure una mostra –n’hi ha més- aquí ) de manera que em sento autoritzar a ficar-hi cullerada.
En aquest sentit, crec que, tot i que és un bon inici, voldria afegir algunes reflexions:

1. La dinàmica metropolitana al Camp de Tarragona va més enllà de les ciutats de Reus i de Tarragona. El paper central de les dues ciutats –per no dir del nucli central urbà que conformen les dues- és fonamental, però no podem oblidar el context. Ja està bé que Reus i Tarragona facin de motor, però l’aïllament és suïcida.

2. Per molt que a alguns els pesi, el cas metropolità del Camp de Tarragona no és únic a Catalunya. Hi ha unes quantes realitats urbanes de caràcter supramunicipal, amb problemes similars. Abordar aquestes situacions a la llei de governs locals –a tràmit al Parlament- seria un bon començament, i sempre és millor buscar lleis generals que no pas excepcions i normes especials. M’hi vaig referir a la meva compareixença al Parlament per a parlar-ne (ho podeu veure aquí)

3. Aquestes possibles previsions legals, i encara més el que es proposi i faci des del territori, farien bé d’aprofitar el que ja tenim. Tenint en compte que el tema més treballat sembla ser el transport, abans d’inventar no se sap ben bé què, caldria explorar la possibilitat de donar més paper –és a dir, més competències, més funcions, més recursos- a l'Autoritat Territorial de la Mobilitat. Per exemple, competències sobre el taxi i sobre el transport públic col·lectiu cap a l’aeroport de Reus i l’estació del la Secuita-Perafort.

4. Afrontar la realitat metropolitana del Camp de Tarragona, donar-hi resposta, i fer-ho de manera que sigui una oportunitat i no un problema demana pensar en clau metropolitana i no local, i fer-ho a mig i llarg termini. Hi ha algú que ho estigui fent? Hi ha algun espai de reflexió sobre el territori? M’agradaria que hi fos, però en tinc seriosos dubtes. Clar que també dubto que hi hagi algú pensant a mig i llarg termini a Reus o a Tarragona...

5. Els avenços es produiran si es fan des de la generositat. Qualsevol plantejament que sigui fet a partir del “que hay de lo mio” d’una ciutat –la que sigui- ens aboca al fracàs.


Espero que tot plegat no quedi en un foc d'encenalls, i que comencem a pensar en la ciutat real que tenim. 

(fotografia extreta de www.naciodigital.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada