dissabte, 6 de setembre del 2014

Salvador-Joan Rovira, premi el Balcó 2014

S'acaba de fer públic que el guardó el Balcó – Tarragoní de l'Any, que atorga Òmnium Cultural del Tarragonès, ha estat concedit enguany a Salvador-Joan Rovira, historiador. El premi el Balcó ha anat combinant un doble paper de premi a fets anuals i a trajectòries més dilatades, i és aquí on cal situar el premi d'enguany.

Salvador-Joan Rovira és un historiador de llarg recorregut en el camp de la història moderna, i compta amb dotzenes i dotzenes de publicacions. També ha estat i és un dinamitzador, amb la creació del Centre d'Estudis d'Altafulla, l'impuls dels Estudis Altafullencs, i, al seu dia, l'impuls del desaparegut Institut d'Estudis Tarraconenses Ramon Berenguer IV, que durant uns quants anys va reeixir a fer una política cultural ambiciosa, fins que va ser finiquitat per la Diputació de Tarragona.

M'he alegrat molt d'aquest premi, perquè suposa reconèixer una tasca que em consta que ha estat feta, sempre, des del rigor i la serietat. En Salvador-Joan Rovira és l'antítesi del foc d'encenalls i de la improvisació. Els seus treballs són de solvència contrastada, sense concessions a la galeria ni frivolitats o inconsistències. Al darrera de cada pàgina, de cada quadre, de cada xifra, hi ha hores de recerca als arxius, de contrast i comprovació de dades, de reflexió a partir de sòlides bases teòriques i metodològiques. Això dóna, com a resultat, una obra solvent. Qualsevol que vulgui conèixer i estudiar la història moderna del camp de Tarragona -i de més llocs, però sobretot del Camp- no pot ignorar aquests treballs, ans el contrari, hi trobarà una base sòlida a partir de la qual continuar avançant en el coneixement.

Però també n'estic molt content perquè sóc amic seu des fa molts anys, i una mica deixeble i tot- com ja vaig dir en un apunt anterior (aquí). En Salvador em va guiar en la redacció dels meus primers treballs amb una mica de cara i ulls. Amb una paciència infinita, que no podré agrair mai prou, i amb la saviesa de molts anys de magisteri, va inculcar-me aquests principis de serietat i de rigor, que des d'aleshores he intentat seguir i aplicar sempre. Si ho aconsegueixo, que consti que li dec. Moltes gràcies, i enhorabona per un premi més que merescut, Salvador!


Foto: www.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada