divendres, 6 de març del 2015

També hi ha nyaps periodístics (i urbanístics!)


El diari ARA publica un reportatge, i editorial i tot, sobre aquests nyaps que s’han anat construint –o mig construint- amb sobrecostos i de dubtosa o nul·la activitat. El podeu veure  aquí. Tots coneixem casos d’aparcaments, auditoris, equipaments culturals o esportius, caríssims i poc o mal mantinguts i menys usats. I la proximitat de les eleccions municipals ho posa de moda. Ara assistirem a retrets (“tu has fet això” “doncs tu vas fer allò”) i a promeses... de més aparcaments, auditoris i equipaments esportius o culturals que seguiran la mateixa sort.

Però el que m’empipa –i el malbaratament i la potineria també m’empipen, que consti- és que l’editorial titula “Avís per a candidats: els nyaps urbanístics s’hereten”. Urbanístics? Segur? Potser constructius, o financers, o arquitectònics, hagués estat més precís. L’urbanisme és tota una altra cosa, i ja està bé d’associar-lo a coses mal fetes que corresponen a unes altres matèries.

No és el primer cop que en parlo (ho podeu veure aquí ). I és que ara, l’urbanisme té mala premsa, i és molt còmode penjar-li el que sigui com a resum. Per posar un símil, imagineu que una empresa que publica un diari –per exemple, Edició de Premsa Periòdica Ara SL- fa una mala planificació financera, compra un edifici per al diari, i no el pot pagar. I quan fa fallida, un titular escriu: “Els nyaps periodístics s’hereten”. Estaríem parlant realment d’un nyap periodístic? Seria el nyap d’una empresa periodística, però si jo fos periodista d’aquell diari em sentiria malament. Doncs és el mateix, no pengem a l’urbanisme –a la capacitat d’ordenar usos i edificacions al sòl, de dissenyar les ciutats, de crear el marc necessari per a l’arquitectura- els nyaps que no li pertoquen. Encara recordo com, el Diari de Tarragona –qui, si no- i parlant de BCN World, va escriure que  “CiU i PSC neguen una voluntat urbanística a BCN World”. I què coi és això d'una “voluntat urbanística”? De veritat no hi haurà urbanisme quan es tracta de formular un Pla director urbanístic que reguli usos, edificabilitats, espais, infraestructures, etc? Si això no és urbanisme, què es pensen que és?.

No confonguem els termes, doncs. En un nyap d’aquests hi pot haver errors urbanístics –haver previst un ús no adequat, una mala connexió amb les infraestructures viàries, un volum desproporcionat- però el nyap sol ser en el càlcul dels costos –de construcció o d’explotació- en el finançament d’aquests costos, en el disseny del projecte, en l’execució, o en la previsió d’utilitat real d’aquell ús. I això no és urbanisme. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada