dijous, 4 de maig del 2017

Què passarà amb l'Hotel Imperial Tàrraco?

Acabem de saber que l'Hotel emblemàtic de la ciutat -emblemàtic per ubicació, no per gaire res més- tancarà el mes que ve. L'Imperial Tàrraco deixa enrere, doncs, una mica més de cinquanta anys d'història, i ho fa sense pena ni glòria.

És evident que no m'hi vaig allotjar mai -és molt a prop de casa- i només en coneixia algun saló i el menjador, en banquets d'aquells més o menys oficials i multitudinaris, que són garantia de menjar mes aviat malament. No tinc, doncs, cap batalleta per explicar, més enllà que allí vaig fer una de les primeres feines -més o menys feines- intentant vendre enciclopèdies. Si em llegeix alguna de les víctimes, li demano disculpes.

Em sembla, però, una mala notícia que es digui -no sé amb quin grau de certesa- que la intenció dels nous amos -que deuen ser un d'aquests fons d'inversió sense pare ni mare coneguts- és la d'enderrocar l'edifici i fer-hi habitatges que, evidentment, seran de luxe.

Crec que Tarragona no es pot permetre el luxe de perdre -un cop més- un patrimoni com aquest, que no és menys important per no tenir dos mils anys d'història. Forma part del paisatge urbà, i, sobretot, hauria de ser el buc insígnia del turisme tarragoní. Tarragona té poques places hoteleres -si no m'erro, no arriba a les tres mil- i no totes són de la qualitat que podria tenir un hotel com l'Imperial Tàrraco arreglat, modernitzat, i ben gestionat, que és el que no ha estat fins ara.

Ho podem impedir? Crec que tenim eines suficients, ja ara, per a fer-ho. L'Hotel té, al POUM, la qualificació de 14a1, que correspon (article 186 de la Normativa del POUM) a “Ordenació volumètrica segons edifici existent o segons la llicència d’edificació concedida”. Dit d'una altra manera: el que hi ha. Ara bé, l'article 188 diu, sobre aquesta clau, que:

“S’admetrà la variabilitat de disposició de volums, condicions edificatòries i usos existents, mitjançant un Pla de Millora Urbana.”

Què vol dir això? Que la propietat té el dret de proposar una variació de les condicions, inclòs l'ús, i passar-lo a residencial. Ara bé, això és un dret -ho pot proposar- però no és un dret exigible. No és el cas que el POUM digui que s'admet construir planta baixa i tres plantes pis, i, per tant, no et pot obligar a fer-ne només dues. El Pla de Millora Urbana ha de ser tramitat i aprovat per l'Ajuntament... si vol aprovar-lo. No en té cap obligació. L'Ajuntament, doncs, té eines a l'abast -sense haver de modificar res- per a mantenir l'ús hoteler de la finca.


Ho sap, això, la nova propietat? Cadascú sap com fa les coses, però si jo volgués comprar una finca amb la intenció d'enderrocar el que hi ha i fer-hi pisos, abans m'asseguraria que ho puc fer. N'ha parlat amb l'Ajuntament? Algú li ha promès alguna cosa? Seria bo saber l'opinió de l'Ajuntament i quines intencions té. I si als tarragonins ja els està bé perdre l'hotel... doncs què hi farem. A mi no.   

(imatge extreta del www.centraldereservas.es, que no crec que la necessiti, per ara)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada