dimarts, 27 de març del 2018

Jordi Tiñena, in memoriam


Un record per a Jordi Tiñena, escriptor tarragoní. Vaig saber d’ell fa molt de temps, en alguna d’aquelles aventures polítiques de la transició, vinculat més o menys a una de les moltes esquerres que pul·lulaven pel país. Després, anava sabent d’ell com a escriptor, i més esporàdicament com habitual signant de manifestos i de posicionaments, sempre amb el país –amb els països, i ja ens entenem- i, com deia aquell, al costat bo de la barricada. 

No puc dir que en fos amic, però sí prou conegut per aquesta amable dedicatòria, que va una mica més enllà de la formalitat del Sant Jordi. Un molt bon llibre, el comediant de Perpinyà.

En Jordi ha estat –és dur conjugar el verb en passat, ara- un d’aquells escriptors sòlids, em temo que sense el reconeixement merescut, fins i tot a casa. Tinc la sensació que la barreja de mesquinesa i de provincialisme que fa que Tarragona no consideri prou la seva gent no ens permet veure trajectòries interessants de persones que són les bases que permeten parlar d’una cultura.

A més, hi ha la feina com a prescriptor, feta al llarg de més de trenta anys de docència. No sabem, ara, si  d’aquí un temps sortirà algú amb renom, al món de les lletres, que quan li preguntin d’on ve digui “vaig tenir un bon professor de literatura, a l’institut, en Jordi Tiñena”. Podria ser molt bé, i seria, també, un magnífic llegat.

Gràcies per tot, Jordi. Que la terra et sigui lleu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada