dimecres, 23 d’octubre del 2024

Sobre l'Acord de Govern de mesures urgents per a l'increment de l'oferta d'habitatge protegit - 2

 

Una altra de les propostes de l'Acord de Govern diu:

"Impulsar les modificacions normatives pertinents per tal que els municipis puguin mobilitzar solars d'equipaments per destinar-los a allotjaments dotacionals per a col·lectius amb dificultats d'accés a l'habitatge"

Els allotjaments dotacionals es diferencien dels habitatges en què pretenen satisfer les necessitats temporals de residència de col·lectius diversos. Quins col·lectius? Doncs, per exemple, aquells col·lectius amb dificultat d'emancipació. o bé amb requeriments d'acolliment, d'assistència sanitària o d'assistència social, o bé per raons de feina o estudi -s'entén temporals- o per afectació per una actuació urbanística.

La característica comuna és la temporalitat: facilitar l'emancipació, amb un allotjament transitori, o per qüestions urgents -dones amb risc de violència masclista, que han de marxar del domicili habitual; refugiats- feines temporarls, estudiants... No parlem en cap moment de residència permanent. Per aquest motiu -no ser residència permanent- aquests allotjaments (no se'n diu habitatges!) no computen per a les reserves mínimes de sistemes. És a dir, com que no és habitatge, no cal preveure espais lliures o equipaments, com sí que cal fer-ho per a la gent que viu a la ciutat, no que s'hi allotja.

Aquests allotjaments dotacionals se situen als sòls qualificats d'equipament comunitari pel planejament general. El POUM pot establir directament la qualificaciò d'allotjament dotacional, o bé la més genèrica d'equipament. Ara bé, per a la concreció de l'ús d'allotjament dotacional sobre sòls qualificats d'equipaments comunitaris cal la justificació adequada de la seva necessitat preferent respecte a altres usos d'equipament.

Els sòls d'equipament són de vocaciò pública. Els particulars poden promoure un equipament d'allotjament dotacional en terrenys qualificats de sistema urbanístic d'equipaments comunitaris sempre que s'acrediti una sèrie de requisits:

Que no s'exigeix la titularitat pública de l'equipament.

Que el planejament urbanístic general determini per al conjunt del municipi els àmbits en què es poden situar els equipaments d'allotjament dotacional d'iniciativa privada i la quantitat màxima de sòl que s'hi pot destinar.

Que, a l'efecte d'acreditar l'interès públic o social de l'allotjament dotacional, concertin amb una Administració competent en matèria d'habitatge com a mínim:

1r. Els col·lectius concrets de persones a què es destina.

2n. Els criteris de selecció dels usuaris, el règim d'ús temporal o rotatori de l'allotjament i el barem de preus que els usuaris han de satisfer com a màxim.

3r. Les característiques fonamentals de l'allotjament, incloent-hi els serveis comuns o assistencials de què ha de disposar.

4t. La constitució i inscripció en el Registre de la Propietat del dret de tanteig i retracte a favor de l'Administració que formalitza el concert sobre el sòl i l'edificació destinats a l'equipament, per temps indefinit per a la primera transmissió onerosa i per deu anys en segones i ulteriors transmissions oneroses.

Que el pla especial urbanístic que correspon elaborar per desenvolupar l'equipament d'allotjament dotacional d'iniciativa privada en justifiqui l'interès públic o social i la idoneïtat de la localització i, amb caràcter normatiu, contingui els aspectes essencials de l'allotjament concertats amb l'Administració, així com la prohibició de dividir horitzontalment l'edificació afectada.

Les modificacions normartives que es volen impulsar van sobre aquests requisits?. En tot cas, l'Acord diu que  caldrà "justificar la innecessarietat del seu destí inicial -el dels equipaments- pel qual es va planificar, i per tant es puguin destinar a l'ús habitacional per tal de fer front de manera àgil i immediata a satisfer les necessitats de diferents col·lectius socials amb dificultats d'accés a l'habitatge".

No sé com es podrà justificar plenament aquesta innecessarietat, especialment per a no fer allò de despullar un sant per vestir-ne un altre. Sempre he pensat que cal conservar els sòls d'equipament, com una mena de guardiola. Mai se sap quan serà útil, perquè les necessitats d'equipaments van canviant, amb el temps, i disposar d'una reserva per a poder aprofitar les ocasions, o poder satisfer necessitats no previstes, és important.

A més, pel que fa a aquella suposada innecessarietat, potser caldria parlar d'inadequació del solar existent per a l'equipament necessari. No sempre el solar de què es disposa, fruit d'una operaciò urbanistica -un sòl de cessió de planejament derivat- és adequat per al que cal; per dimensions, per forma, per posició... Recordo que quan vam fer el Pla d'equipaments bàsics de Tarragona, una de les coses que ens vam trobar és que, globalment, la ciutat tenia sòls d'equipament de sobres, però no els tenia al lloc on calia, ni de la forma necessària. I és que si necessites un solar de 7.000 m2 per a una escola, no et serveix de res tenir tres solars separats de 2.500 m2 cadascun.

Però, és clar, si es demostra que no es pot fer l'escola, i es destinen aquests solars a allotjament dotacional... igualment necessitarem el solar de 7.000 m2, perquè, si no, no tindrem escola! . Caldrà rumiar-hi, en aquestes "modificacions normatives".

Ara bé, el que em grinyola més és el fons. Entenc que una bona oferta d'allotjament dotacional treu pressió a la demanda d'habitatges, però sempre que tinguem molt clar que no els supleixen. Estem parlant d'allotjaments temporals, amb data de caducitat, i per a col·lectius i situacions molt concretes, no de "dificultats d'accés a l'habitatge" perquè aquesta mena de solucions són allotjaments, no habitatges. No confonguem. Per al cas que més s'assembla a les necessitats d'habitatge, que són les dificultats d'emancipació -s'entén, de joves- ha de quedar molt clar que és una solució transitòria, un "guanyar temps". El jove que s'emancipi per aquesta via ha de saber que, en un termini relativament breu, haurà de marxar. No s'hi val a enganyar ningú. Què passarà quan, passat el temps que s'acordi, se li digui que ha de marxar?

Tinc la sensació que algú no acaba de jugar net.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada