dimarts, 2 d’agost del 2016

El no grup parlamentari del PDC, un error múltiple

Avui hem sabut que els 8 escons del PDC (partit abans conegut per Convergència) aniran al grup mixt. Parafrasejant Talleyrand, és pitjor que un error, és un munt d'errors.

Un error polític. Des del punt de vista espanyol, és un error no reconèixer un grup polític realment existent, amb un suport considerable. Aquests 8 diputats, en el context del Congrés, no es poden intentat camuflar al grup mixt com si no existissin. Des del punt de vista del reconeixement de la realitat -que ja sabem que, al Madrid polític, costa molt- calia admetre el grup.

Un error tàctic del PDC. O, millor, un error tàctic de CDC. Han actuat com l'antiga Convergència i els han tractat com el nou PDC. Han actuat de manera curtplacista, recaragolada, s'han refiat de qui no mereix cap confiança, han pactat d'amagat de manera vergonyant, i elsh an donat carabasses. Com tantes vegades, encara que aleshores ho venien com un èxit. CDC ha volgut putaramonejar, i l'han tractada com si fos un partit rupturista amb el règim. A veure si n'aprèn.

Un error estratègic del PSOE i de Podem. Per raons diferents, ambdós han fet el contrari del punt anterior. El PSOE ha considerat que el PDC era un partit rupturista, i, com que està completament subordinat a l'agenda política de la dreta espanyola, li ha negat el pa i la sal. I, és clar, s'ha tallat el pas a un aliat potencial. Que Santa Llúcia els conservi la vista. I Podem ha fet el mateix -eliminar un aliat potencial- per les raons contràries: hi ha continuat veient la dreta de sempre, i no ha volgut valorar el potencial rupturista que podia tenir.

Un error democràtic. Les formes són importants, i més en una democràcia. Que ara surtin portaveus -fonamentalment del PP i de C's- assumint, tranquil·lament, que han castigat el PDC sense grup per les seves posicions polítiques és una demostració més de la baixa qualitat de la democràcia espanyola (i que no se n'amaguen gens). Estan dient que les decisions es prenen com a premi o càstig, perquè ells són els que manen, i això s'ha de demostrar, i si vols premi, has de ser obedient. Molt engrescador, per quedar-se.

Ara, a veure què farà el PDC. A veure si es vol quedar com el que diu que és, com el que el tracten PP, C's i PSOE, o com el que el tracta Podem. A veure si sap què vol ser quan sigui gran, i ho demostra.


(foto manllevada de www.elnacional.cat, amb Homs dient “jo no he estat”)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada