dilluns, 16 de març del 2020

Dies de confinament. 1


Primer dia del confinament. Primer dia feiner, perquè el que es diu confinat, hi estic des de dissabte al matí, quan vaig tornar de comprar fruita i el diari, però avui és el primer que hauria d’haver anat a treballar presencialment, i no. Com que ja sóc de mena casolà, no em ve massa de nou això de quedar-me a casa, però mentiria si digués que no trobo a faltar sortir una mica, xerrar amb gent, i veure paisatges que no siguin les meves parets o les façanes parell de l’avinguda Catalunya.

Una frase que s’està dient molt, aquests dies, és que les crisis treuen el millor i el pitjor d’una societat. El millor: les dotzenes d’iniciatives espontànies per ajudar la gent amb dificultats, la valoració de la sanitat pública (i espero que això es tradueixi, quan sigui possible, en pressupostos, mitjans i consideració dignes, i amb una preferència significativa per la sanitat pública) i més coses. El pitjor... molt poques ganes de parlar-ne.

Inevitable, però, contrastar les decisions del Govern i les del Gobierno. He estat molt crític amb el Govern, i ho seré sempre que ho cregui convenient, però crec que el govern de la Generalitat, per ara, està a l’alçada. Amb errades, inevitables (i sovint només visibles a pilota passada, que és quan tots en sabem molt) amb una crisi que canvia cada dia. Però crec que ha actuat bé, ha pres decisions difícils -el confinament d’Igualada- i l’ordre (ai! Sense competències per a fer-la efectiva amb mitjans coercitius!) de confinament general. No puc dir el mateix del Gobierno, més preocupat per deixar clar qui mana i per fer un discurs nacionalista, que no pas per ser efectiu (només cal pensar en el sainet de les perruqueries!). No són capaços d’aïllar el brot de Madrid, de tallar trens i tancar ports i aeroports, i d’ordenar -ells, que poden- el confinament de la gent, però sí de fer discursos patrioters, anuncis ridículs a la premsa, i desplegar l’exèrcit, perquè, ja se sap, el virus, amb un parell de trets, s’elimina.

Amb aquesta manera de fer -aquesta xuleria- espero que ens demostrin les raons objectives per a fer-ho. Per exemple, que ens diguin quines ordres i perquè han donat als Mossos d’esquadra, i que puguem veure com n’han estat, d’útils, per a frenar la pandèmia. Si n’han volgut el control, també en tenen la responsabilitat. I que donin explicacions.

Mentre... continuarem atents a la feina via telemàtica. Continuarem llegint, que sempre va bé per passar les hores, i continuarem buscant excuses per no fer aquelles feines de casa que, ara que tenim temps, podríem fer molt bé, però no tenim ganes de fer. I rentant-nos les mans, això sí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada