dijous, 14 de maig del 2020

Dies de confinament. 60


En aquest procés de desescalada, es proposa ara passar a fase 1 les regions sanitàries de la Catalunya central, Lleida, i Girona. En aquest darrer cas, tornarem a trobar una diferència amb la divisió provincial. El sector sanitari Alt Maresme – Selva Marítima, que comprèn les ABS de Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Pineda de Mar, Tordera, Blanes i Lloret de Mar, forma part de la regió Girona, però ja es veu que bona part del sector inclou municipis del Maresme, província de Barcelona.

Ho podeu veure en el mapa que hi ha més avall. El sector comprèn la façana litoral de la Selva, i els municipis de la part nord del Maresme, províncies de Girona i Barcelona respectivament. No sé si ara sentirem la lletania de les disfuncions, i perquè aquí sí i aquí no (ja m’imagino el sector turístic del Maresme, com si hi hagués gaire diferència, a hores d’ara!).



A mi m’agradaria, però, que ens preguntéssim més sobre la idoneïtat de la ratlla provincial que separa les dues comarques, i fins i tot sobre la ratlla comarcal. Recordem, per si algú ho ha oblidat, que el mapa comarcal vigent és, substancialment, el mateix que va quedar definit el 1932 (i ja sé que hi ha tres comarques noves i una vintena de canvis menors, algun dels quals per motius que no tenen res a veure amb l’organització territorial).

Aquest espai de la Selva marítima, diferenciat de la part interior de la Selva, no és el primer cop que surt. Hi ha hagut altres intents de crear aquesta nova comarca, sortia proposada a l’Informe Roca (aquest sector citat més els municipis de Massanes, Hostalric, i Sant Feliu de Buixalleu). També hi ha, ara, una àrea bàsica policial de la Selva Marítima, que comprèn els municipis de Blanes, Lloret de Mar i Tossa de Mar, com hi ha el consorci de salut Alt Maresme – Selva marítima, i hi havia el Govern territorial de salut amb el mateix àmbit.

Potser, si a l’hora de la veritat, o a l’hora de les concrecions -salut, policia, i segurament alguns àmbits més- estem fent servir una divisió que no es correspon amb l’oficial, seria sensat adaptar l’oficialitat a la realitat. Ja comença a ser hora...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada